• 01máj
        • 01máj
        • 01máj
        • 01máj
          • Meet DofE Day a ambasádorská súťaž
            • Meet DofE Day a ambasádorská súťaž

              Národná kancelária programu Medzinárodná cena vojvodu z Edinburghu, do ktorého je už tretí rok zapojené aj naše gymnázium, pripravila podujatie s názvom Meet DofE Day ako deň inšpirácie pre vedúcich, mentorov, expedičákov a všetkých pedagogických pracovníkov, ktorí v rámci tohto programu rozvíjajú talenty mladých ľudí. V historickej Elektrárni v Piešťanoch sa stretlo viac ako 250 ľudí z celého Slovenska, ktorí tu strávili deň plný inšpirácie, oddychu a networkingu. A svoje zastúpenie tu mala aj naša školská DofE komunita.

              V rámci programu ponúkli organizátori podnetné prednášky a aktivity. Účastníkom sa prihovoril britský veľvyslanec Nigel Baker, ktorý je dlhoročným podporovateľom Medzinárodnej ceny vojvodu z Edinburghu. V interaktívnych vystúpeniach sa práci s mládežou venovali Doctor Krause, ktorý zábavným a invenčným spôsobom objasnil divákom fungovanie nášho mozgu, či psychologička Radka Čopková, ktorá prítomným priblížila problematiku mentálneho zdravia mládeže. Počas celého dňa dofáci s úsmevom na tvári vzájomne zdieľali svoje skúsenosti s programom DofE, vzdelávali sa o mládeži a práci s ňou. Meet DofE Day bol s podporou sponzorov venovaný učiteľom a učiteľkám ako poďakovanie za ich vytrvalú prácu a pomoc pri rozvoji slovenskej mládeže. Vrelá vďaka!

              V priebehu minulého týždňa zároveň prebehlo vyhodnotenie ambasádorskej súťaže. Medzi trojicu najlepších sa vďaka svojim aktivitám a nasadeniu dostala aj naša štvrtáčka Vanesa Smreková.
              Vanesa, gratulujeme a ďakujeme za skvelú prácu!

        • 23apr
          • Krajské kolo vo florbale
            • Krajské kolo vo florbale

              Florbalisti sa po triumfe v okresnom kole zúčastnili na krajskom turnaji v Prešove. V základnej skupine skončili prví po výhre nad družstvom Gymnázia Lipany a remíze s Obchodnou akadémiou Humenné. Vo štvrťfinále nestačili na neskoršieho víťaza turnaja zo Strednej odbornej školy polytechnickej v Bardejove.

              Chlapcom ďakujeme za reprezentáciu

              CGSM reprezentovali: Dominik Fidermák, Tomáš Jancura, Jakub Kičura, Benjamín Konkoľ, Hugo Matfiak, Lukáš Matulík, Timotej Nadzam, Matej Repka, Marek Sčensný, Tomáš Smrek, Adam Štefaník, Roland Urban.

        • 23apr
          • Štvrtáci v Prahe
            • Štvrtáci v Prahe

              Študenti 4. A strávili minulý víkend na exkurzii v Prahe. V priebehu dvojdňovej prehliadky mesta si nenechali ujsť to najvýznamnejšie, čo repertoár historických pamiatok metropoly našich susedov ponúka. V Stavovskom divadle si pozreli inscenáciu hry Maxima Gorkého Vassa Železnovová a navštívili aj výstavu Svet medúz.

        • 16apr
          • Krajské kolo Dejepisnej olympiády
            • Krajské kolo Dejepisnej olympiády

              V krajskom kole Dejepisnej olympiády naše gymnázium výborne reprezentovali dvaja študenti. Jozef Kandráč (4. A) obsadil v kategórii B druhé miesto a kvalifikoval sa do celoslovenského kola. Šimon Pjaták (3. A) sa ako úspešný riešiteľ umiestnil na tretej priečke.

              V rámci súťaže študenti okrem riešenia didaktického testu vypracovávajú samostatný písomný projekt, ktorý následne obhajujú pred hodnotiacou komisiou. Jozef sa vo svojej práci venoval tematike cestovania a turistiky v minulosti, Šimon sa zaoberal mestami Stará Ľubovňa a Podolínec v lustrácii z roku 1569.

              Úspešným študentom blahoželáme a ďakujeme im za reprezentáciu.

        • 08apr
        • 05apr
          • Dramatizovaná krížová cesta
            • Dramatizovaná krížová cesta

              V Gréckokatolíckom chráme Matky ustavičnej pomoci sa dnes konala dramatizovaná krížová cesta, ktorú pripravili študenti z 2. A triedy pod vedením Mgr. Márie Kočišovej. Dramatizácia jednotlivých zastavení bola doplnená zamysleniami, ktoré nás duchovne pripravili na blížiace sa veľkonočné sviatky.  

        • 03apr
          • CGSM vo Večnom meste
            • CGSM vo Večnom meste

              Prváci, druháci a tretiaci z klasických tried na konci marca navštívili mesto, do ktorého vedú všetky cesty. Počas svojej púte najprv navštívili Assisi a potom už obdivovali rímske baziliky, múzeá vo Vatikáne. Do staroveku sa preniesli pri Koloseu či na Forum Romanum. Vychutnávali si atmosféru rímskych námestí, fontán i pôvabných zákutí Večného mesta. Počas generálnej audiencie pozdravili Svätého Otca Františka. 

              Ema Hlinková (3. A):
              „Prvý deň sme strávili v Assisi, kde sme spoznávali život sv. Františka. Prehliadka miest, kde pôsobil alebo samotný dom, v ktorom sa narodil, nám priblížili jeho svätý život. Taktiež sme tam navštívili Kostol Santa Maria Maggiore, kde sú uložené telesné ostatky bl. Carla Acutisa, patróna internetu a sociálnych sietí. Ďalšie dni sme venovali spoznávaniu večného Ríma. Hneď pri vstupe na Námestie sv. Petra nás očaril genius loci. Aj niektorí z nás sa stali na chvíľu sprievodcami a pri obhliadke Kolosea či Forum Romanum nám porozprávali zaujímavosti o starovekých pamiatkach. Pondelkový večer sme venovali vyhliadke na nádherne osvetlený Rím. Mali sme možnosť ochutnať aj miestnu gastronómiu. Tieto miesta nás opantali svojou jedinečnou atmosférou a všetci dúfame, že sa tam ešte raz vrátime.
              Arrivederci Roma!


              Naši gymnazisti sa počas návštevy Ríma náhodou stretli s venezuelským kňazom Ralfom Pradom, ktorý na svojom YouTube kanáli publikuje rôzne reportáže. Všetkým jeho sledovateľom po slovensky popriali veselé veľkonočné sviatky. 😇

        • 04apr
          • Okresné kolo v MIX volejbale
            • Okresné kolo v MIX volejbale

              Zmiešaný volejbalový tím chlapcov a dievčat obsadil v okresnom kole súťaže po jednej výhre a jednej prehre druhé miesto.

              CGSM reprezentovali: Zuzana Jankurová, Gabriela Kovalčíková, Miriam Haničáková, Júlia Hnátová, Andrea Hnátová, Šimon Faber, Daniel Kormaník, Martin Poľančík, Maxim Troščák, Jakub Kičura.

              Ďakujeme za reprezentáciu a blahoželáme.

        • 03apr
        • 03apr
        • 26mar
          • Úspešné recitátorky
            • Úspešné recitátorky

              Monika Tomusová zvíťazila v okresnom kole Hviezdoslavovho Kubína v kategórii próza Prednes textu s názvom Cela od Rudolfa Dobiáša si zopakuje v krajskom kole. V kategórii poézia naše gymnázium reprezentovala Miriam Dubjelová. S textom Rakúsky domov dôchodcov od Silvie Kaščákovej obsadila druhé miesto.

              Úspešným recitátorkám blahoželáme a ďakujeme za reprezentáciu.

              Foto: Ľubovnianske osvetové stredisko

        • 26mar
        • 24mar
          • 2% z dane
            • 2% z dane

              Vážení rodičia a sympatizanti nášho gymnázia,

              v tomto roku sme sa rozhodli zbierať 2% z daní spolu so ZŠ s MŠ sv. Cyrila a Metoda a využiť získané prostriedky na rekonštrukciu spoločnej auly, ktorá slúži ako liturgický priestor a zároveň je aj miestom, kde sa konajú rôzne prednášky či spoločenské akcie.

              Ak sa rozhodnete podporiť túto aktivitu, prosím venujte 2% z Vašich daní na účet občianskeho združenia pri ZŠ s MŠ. Prikladáme link.

              S vďakou

              Pavol Chmeliar

              https://zscmsl.edupage.org/percenta2/

        • 22mar
          • Úspešné krajské kolo SOČ
            • Úspešné krajské kolo SOČ

              Krajské kolo Stredoškolskej odbornej činnosti bolo pre našich študentov opäť veľmi úspešné. Hodnotiace komisie ocenili štyri práce a tri z nich posunuli do celoslovenského kola. Ročníkové práce našich tretiakov zaujali odborné hodnotiace komisie v kategóriách s prírodovedným i humanitným zameraním.

              V odbore 04 – Biológia zvíťazila Ema Hlinková s tematikou zisťovania etnika a príbuzenstva na základe zhody v DNA. Druhé miesto v kategórii 13 – História, filozofia, právne vedy obsadil Šimon Pjaták, ktorý sa vo svojej práci venoval vojskám na území spišského zálohu v sedemnástom storočí. Z rovnakej priečky do ďalšieho kola súťaže postúpila aj Monika Vančová. V odbore 16 – Teória kultúry, umenie, umelecká tvorba prezentovala svoju výtvarnú tvorbu a prácu na tému Ježiš v maľbe. Všetci traja budú našu školu, mesto i kraj reprezentovať v celoslovenskom kole, ktoré sa bude konať na konci apríla v Modre. Medzi ocenených sa zaradil aj Juraj Sklenárik. V odbore 07 – Pôdohospodárstvo mu odborná hodnotiaca komisia udelila tretie miesto za prácu s názvom Zlepšovanie životného prostredia poľovnej zveri v poľovnom revíri Plavnica.

              Krajská prehliadka sa konala v priestoroch Súkromnej strednej odbornej školy ELBA v Prešove a súťažilo na nej 179 prác, 250 študentov z 38 škôl Prešovského kraja. Stredoškoláci boli rozdelení do sedemnástich odborov s prírodovedným, technickým, humanitným a spoločensko-vedným zameraním.

              Úspešným študentom blahoželáme a postupujúcim do celoslovenského kola držíme palce!

               

        • 26mar
          • Projektová výmena v Španielsku
            • Projektová výmena v Španielsku

              Jarné prázdniny strávila skupina našich študentov v Španielsku. V rámci programu Erasmus+ sa tu konalo v poradí štvrté stretnutie participantov v projekte UNESCO Culture ambassadors, ktorého ciele upriamujú pozornosť na poznanie hmotného a nehmotného kultúrneho dedičstva zúčastnených krajín, jeho ochranu i zachovávanie tradícií. Hosťovská škola IES José de Mora de Baza pripravila pre účastníkov mobility z partnerských škôl z Portugalska, Litvy, Turecka a Slovenska programovo nabitý týždeň.
               

              Mladí ľudia odštartovali mobilitu v Madride, odkiaľ pokračovali do Toleda. Navštívili historické pamiatky a expozície zapísané do zoznamu svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. V domácej Baze sa venovali práci na projektových výstupoch a okrem jazykových kompetencií tak zároveň rozvíjali aj svoje osobné zručnosti prostredníctvom tímovej práce, workshopov a rôznych prezentácií. Výnimočné dojmy si odniesli z Granady, kde navštívili Alhambru, stredoveký komplex palácov a pevností maurských panovníkov. Mobilitu zavŕšili chvíľou strávenou pri mori v Málage.

              Piatu a zároveň poslednú projektovú výmenu budeme na konci apríla hostiť v Starej Ľubovni.

        • 20mar
          • Duchovná obnova vo Vysokej nad Uhom
            • Duchovná obnova vo Vysokej nad Uhom

              Tretiaci a štvrtáci v priebehu minulého týždňa absolvovali duchovnú obnovu vo Vysokej nad Uhom. Životný príbeh blahoslavenej Anky Kolesárovej, hodnotné prednášky venované vzťahom, čistote duše i tela priniesli gymnazistom veľa povzbudenia. Otcom Pavlovi Hudákovi a Františkovi Petruškovi i všetkým dobrovoľníkom z Domčeka – Pastoračného centra Anny Kolesárovej ďakujeme za úžasný a hodnotný čas na tomto výnimočnom mieste.

        • 04mar
          • Deň otvorených dverí
            • Deň otvorených dverí

              Návštevníci, ktorí v piatok vošli otvorenými dverami nášho gymnázia, zažili výnimočnú atmosféru stredoškolského gymnaziálneho štúdia. Pedagógovia spoločne so študentmi pripravili záujemcom o štúdium u nás pestrú paletu aktivít, prostredníctvom ktorých prezentovali systém vzdelávania, projektové aktivity školy i ukážky vyučovacích hodín. 

              V špecializovaných učebniach žiaci objavovali tajomstvá bilológie, sledovali chemické pokusy či demonštrácie fyzikálnych javov. Konverzovali v angličtine, absolvovali ukážku bilingválnej geografie. Svoje digitálne zručnosti a dôvtip využili pri úniku z počítačovej učebne, ktorá sa premenila na escape room. Spoznávali históriu, s dávkou napätia mohli pozorovať ukážku historického šermu. Pôvabnosť španielskeho jazyka predviedli tretiaci a štvrtáci vo vtipnej scénke o priateľoch z Barcelony.

              V rámci prezentácií projektových aktivít žiaci diskutovali o umení v Akadémii veľkých diel. Erasmáci im sprostredkovali svoje zážitky a skúsenosti z mobilít v zahraničných školách. A na možnosti sebarozvoja ich pozornosť upriamili absolventi Medzinárodnej ceny vojvodu z Edinburghu.

              Nebola to len obyčajná návšteva priestorov, ale žiaci základných škôl mohli nasať atmosféru, ktorá je pre naše gymnázium typická. A v neposlednom rade získali podnetné rady i postrehy.

              Ďakujeme budúcim stredoškolákom za návštevu a prajeme im krásne prázdniny. Ďakujeme našim študentom za hrdú a angažovanú prezentáciu svojho gymnázia. A ďakujeme aj absolventom, ktorí nás navštevujú a zdieľajú s nami svoje radosti a úspechy.

              Foto: Mária Barnovská
              Video: Filip Patarák

    • Prihlásenie

    • Kontakty

      • Cirkevné gymnázium sv. Mikuláša v Starej Ľubovni
      • Sekretariát: +421 522388411
      • Štúrova 3 064 01 Stará Ľubovňa Slovakia
      • 37945785
      • Mgr. Pavol Chmeliar
      • Riaditeľ: +421 522388412
      • Zástupkyňa: +421 522388406
      • Zborovňa: +421 522388413
      • Ekonomické: +421 522388400
      • Jedáleň: +421 522388402
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje
    • Zvonenie

          • Štvrtok 28. 3. 2024
    • Počet návštev: 822049