• 04mar
        • 04mar
          • Úspešní reprezentanti mesta
            • Úspešní reprezentanti mesta

              Mesto Stará Ľubovňa udelilo ocenenia svojim najúspešnejším reprezentantom v oblasti kultúry a vzdelávania za rok 2022. Komisia vzdelávania, kultúry a cestovného ruchu pri Mestskom zastupiteľstve v Starej Ľubovni na základe podaných návrhov udelila ďakovné listy za reprezentáciu mesta aj našim študentom – Miriam Dubjelovej a Adamovi Štefaníkovi. Miriam si ocenenia zaslúžila víťazstvom v celoslovenskom kole súťaže v umeleckom prednese cudzojazyčného textu s názvom Jazykový kvet, kde uspela v kategórii študentov bilingválnych škôl. Adam mesto úspešne reprezentoval v celoslovenskom kole Stredoškolskej odbornej činnosti, kde obsadil druhé miesto.
              Ďakovné listy dostali za činnosť v záujmových mimoškolských oblastiach aj viacerí naši žiaci či absolventi. Viac na oficiálnych stránkach mesta.

        • 04mar
          • Festival záujmovej umeleckej činnosti
            • Festival záujmovej umeleckej činnosti

              27. februára sa v Dome kultúry v Starej Ľubovni uskutočnil už 16. ročník Festivalu záujmovej umeleckej činnosti študentov stredných škôl. Naše gymnázium tu reprezentovali druháci z bilingválnej triedy s divadelnou dramatizáciou o živote sv. Filomény a tanečníci z krúžku Latino klub, ktorí divákov a porotu pobavili energickým a temperamentným jivom.

              Foto: Ľubovnianske osvetové stredisko

        • 23feb
          • Burza stredných škôl
            • Burza stredných škôl

              Naše gymnázium sa zapojilo do podujatia Burza informácií, ktoré zorganizoval Úrad práce sociálnych vecí a rodiny v Starej Ľubovni pre žiakov končiacich ročníkov základných škôl. Naši zástupcovia prezentovali CGSM prostredníctvom troch oblastí: vzdelávanie, projekty a práca podporného tímu. Žiaci predstavili najlepšie práce stredoškolskej odbornej činnosti, projekty z biológie, fyziky a informatiky, videá zo života školy, mimoškolských aktivít. V improvizovanej klubovni ponúkali občerstvenie i kávu a návštevníci si tu mohli počas posedenia na pohodlnom gauči zahrať šach s figúrkami vytlačenými našou 3D tlačiarňou. Tešíme sa na našich budúcich prvákov. 

        • 23feb
        • 23feb
          • Svet okolo nás
            • Svet okolo nás

              Cestovatelia z projektu Svet okolo nás v tomto ročníku preniesli gymnazistov do ďalekej Číny. Autori tohto vzdelávacieho konceptu túto krajinu predstavili prostredníctvom projekcie, ktorá kombinuje prvky výučby a zábavy. Výučbová úroveň dokumentu s podtitulom Ríša za Veľkým múrom je prispôsobená rámcovému vzdelávaciemu programu pre stredné školy. Tvorcovia všetky audiovizuálne materiály zahrnuté v projekcii  zozbierali počas svojho pobytu na území Čínskej ľudovej republiky. Čínu tak žiakom predstavili od východných miest ako sú Peking, Šanghaj, Hongkong cez Tibetskú náhornú plošinu, odkiaľ sa dostali až na samotný západ tejto krajiny. Ďakujeme aj za pestrú diskusiu a už teraz sa tešíme na ďalší pripravovaný ročník venovaný Tanzánii.

        • 19feb
          • Úspechy v jazykových olympiádach
            • Úspechy v jazykových olympiádach

              Traja gymnazisti z jednej triedy a tri úspechy v jazykových olympiádach na krajskej úrovni.

              Jakub Kmeč obsadil v krajskom kole Olympiády v anglickom jazyku druhé miesto v kategórii 2A. Po víťazstve v obvodnom i regionálnom kole opäť predviedol vynikajúce vedomosti v gramatickom teste i komunikačné schopnosti. 

              Naše gymnázium úspešne reprezentovala aj Dominika Halčinová. V krajskom kole Olympiády zo slovenského jazyka a literatúry sa umiestnila na bronzovej priečke, pričom v gramatickom teste získala najviac bodov v konkurencii žiakov prvého a druhého ročníka stredných škôl Prešovského kraja.

              Titul úspešného riešiteľa a štvrté miesto si z krajského kola Olympiády v španielskom jazyku odniesol Matej Repka. Súťažil v kategórii študentov, ktorí sa tento jazyk učia menej ako dva roky.

              Ďakujeme za úspešnú reprezentáciu školy a blahoželáme k úspechom!

        • 01mar
          • CGSM hostilo medzinárodnú študentskú výmenu
            • CGSM hostilo medzinárodnú študentskú výmenu

              V januári naše gymnázium hostilo študentov a ich pedagógov z partnerských škôl v rámci programu Erasmus+. Projekt s názvom Cultural heritage beyond borders pokračoval v poradí už štvrtým stretnutím. Do Starej Ľubovne zavítali zástupcovia partnerských škôl z holandského mesta Almere, portugalského ostrova Porto Santo, tureckého Tarsu a maďarskej Ajky.

              Strategický program medzinárodných partnerstiev vďaka grantom Európskej únie ponúka školám možnosť vytvoriť kooperatívne partnerstvá, ktoré smerujú k obohateniu zúčastnených študentov i učiteľov počas výmenných pobytov. Poslaním programu Erasmus+ nie je len nadobúdanie kompetencií, ale aj spoznávanie kultúry a krás jednotlivých krajín. Návštevníci si v priebehu týždňa užili mesto i región. Zaujímavé workshopy, prednášky a aktivity im zas predstavili slovenské ľudové tradície. Naši študenti hostí sprevádzali pri prehliadke Ľubovnianskeho hradu, Kostola sv. Mikuláša i v skanzene. Participanti spolu strávili čas vo Vysokých Tatrách, kde Portugalčania z ostrova v Atlantiku prvýkrát zažili sneh a sánkovačku.

               

              Výmena bola pre účastníkov nielen príležitosťou na rozšírenie vedomostí o kultúrnom dedičstve a jeho význame pre budúcnosť, čo je zároveň ústrednou témou projektu, ale zároveň aj na získanie nových skúseností a kontaktov s ľuďmi z iných krajín. Skutočnosť, že mladí ľudia nadviazali priateľstvá, dokazuje aj ich zohratosť pri práci na spoločných aktivitách. Študenti si spoločne užili aj množstvo zábavy. Učili sa korčuľovať, absolvovali tanečný workshop a zahrali si tradičné ľudové hry.

              V atmosfére vrelého prijatia sa niesol aj slávnostný večierok, počas ktorého sa spolu zabávali všetci participanti spolu s príslušníkmi hosťovských rodín. Projektových partnerov cirkevného gymnázia v rámci oficiálneho prijatia srdečne privítal aj primátor mesta Ľuboš Tomko. 

              Za zmienku stojí aj spolupráca pedagógov. Najmä zdieľanie skúseností s učiteľmi z De Meergronden, ktorá je pilotnou školou pre reformu školského vzdelávacieho systému v Holandsku. Aktivizácia žiakov, podporovanie ich tvorivosti a schopnosti spolupráce s rovesníkmi z európskych krajín a zvyšovanie úrovne jazykových kompetencií sú atribúty, ktoré Erasmus+ počas výmenných pobytov prináša. A vzťahy, ktoré vznikli medzi učiteľmi a žiakmi, určite pretrvajú.  


        • 19feb
          • Beseda o vzťahoch a manželstve
            • Beseda o vzťahoch a manželstve

              Pri príležitosti sviatku patróna zaľúbených, sv. Valentína, sme pozvali dva manželské páry z radov našich bývalých študentov na valentínsku besedu. Šimon a Baška Senkovci, Jakub a Mária Senkovci sa podelili s našimi študentmi o svoje skúsenosti zo vzťahu z čias spoločného chodenia, ale aj manželstva. Otázok bolo viac než dosť. Zrejme si podobnú akciu ešte zopakujeme.

        • 19feb
          • Valentínsky ples
            • Valentínsky ples

              Študentský ples, ktorý zorganizovala Žiacka školská rada, dostal prívlastok valentínsky. Bol mimoriadny svojou atmosférou, ktorú vytvorili obyčajné a zároveň výnimočné stretnutia priateľov, spolužiakov, zábava plná tanca a nefalšovanej radosti. Ďakujeme ŽSR za výbornú akciu, všetkým zúčastneným za skvelú zábavu a tešíme sa na ďalšie spoločné akcie.

        • 16feb
          • Expert geniality show
            • Expert geniality show

              V aktuálnom ročníku celoslovenskej súťaže Expert geniality show sa opäť darilo aj expertom z nášho gymnázia. V Mozgolamoch (logických úlohách) vo svojej kategórii skončil Gerard Strič na šiestom mieste. Do skupiny Top Expertov sa pridal aj Ján Petrus v téme Mozgolamy. V jednotlivých kategóriách a témach sa vďaka svojim vedomostiam a šikovnosti k najlepším zaradili aj Ján Česelka (Tajomstvá prírody), Juraj Sklenárik (Od Dunaja k Tatrám) a Šimon Pjaták (Od Dunaja k Tatrám).

              Ďakujeme za reprezentáciu a blahoželáme!

        • 13feb
          • In the midDdle of Energizer
            • In the midDdle of Energizer

              Naši študenti, ktorí v rámci programu Medzinárodná cena vojvodu z Edinburghu (DofE) rozvíjajú svoje talenty, športové zručnosti a angažujú sa v dobrovoľníckych aktivitách, spolu strávili príjemný čas. Pri sladkom ovocnom nápoji, ktorý pripravila koordinátorka nášho miestneho centra Mgr. Mária Fabianová, sa pozhovárali o tom, ako sa im darí napĺňať stanovené ciele.
              Všetkým dofákom držíme palce pri plnení cieľov v ďalších mesiacoch.

        • 12feb
          • Prehliadka ročníkových prác
            • Prehliadka ročníkových prác

              V priebehu uplynulého týždňa sa v našom gymnáziu uskutočnil 16. ročník školského kola Stredoškolskej odbornej činnosti. Tretiaci prezentovali svoje práce pred odbornými hodnotiacimi komisiami. Tie do krajského kola posunuli jedenásť študentov, u ktorých ocenili invenciu, kvalitné spracovanie témy či výborné prezentačné schopnosti. Prehliadka odborných prác opäť priniesla množstvo zaujímavých tém v rôznych odboroch, nemalú dávku inšpirácie si odniesli aj študenti z nižších ročníkov, ktorí sa na obhajobách zúčastnili. Touto formou ročníkovej práce gymnazisti rozvíjajú svoje akademické a prezentačné zručnosti a pripravujú sa tak nielen na vysokoškolské štúdium, ale aj na pracovný život.

              Výsledková listina

        • 13feb
          • Beseda s manželmi Labantovcami
            • Beseda s manželmi Labantovcami

              Renáta a Milan Labantovci sa podelili s našimi študentmi o skúsenosti, ako sa popasovali s diagnózou ich štvorročného syna Martinka, ktorý má rázštep chrbtice. Vzácnym posolstvom pre študentov bol medzi iným aj odkaz, že v náročnej životnej výzve je dôležité byť oporou jeden druhému. Ďakujeme za silné svedectvo viery, nádeje a lásky.

        • 09feb
          • Lyžiarsky kurz
            • Lyžiarsky kurz

              Výborné snehové podmienky priali študentom 1. A a 2. BA, ktorí počas prvého februárového týždňa absolvovali lyžiarsky kurz vo Vyšných Ružbachoch. Pri zdokonaľovaní svojich lyžiarskych schopností si gymnazisti užili množstvo zábavy a v pohodovej atmosfére upevňovali vzájomné vzťahy v kolektíve.

        • 09feb
          • Buď uchvátený knihou
            • Buď uchvátený knihou

              Tretiaci sa v Ľubovnianskej knižnici zúčastnili na besede s pani Benyakovou z občianskeho združenia [buk] Buď uchvátený knihou, ktorá im porozprávala, prečo sa rozhodla vydávať knihy. Študentom predstavila dve vydané knihy od známeho talianskeho spisovateľa Alessandra D'Aveniu, načrtla im ďalšie edičné plány a priblížila, čo pre ňu znamená byť uchvátený knihou. 

              Foto: Ľubovnianska knižnica

        • 09feb
          • Sieversov seminár
            • Sieversov seminár

              Od novembra do februára zamestnanci cirkevných škôl v Starej Ľubovni absolvovali evanjelizačný seminár zameraný na život v Duchu Svätom. Počas desiatich týždňov sa stretávali pri duchovnej téme, modlitbe a spoločnom zdieľaní, a tým si prehĺbili svoj duchovný život, ale aj vzájomné vzťahy. Seminár viedol pán kaplán František Janečko.

        • 23jan
          • Jakub Kmeč víťazom obvodného kola OAJ
            • Jakub Kmeč víťazom obvodného kola OAJ

              Jakub Kmeč (2. A) uspel v obvodnom kole Olympiády v anglickom jazyku, ktoré sa konalo 19. januára v Bardejove. V kategórii 2A zvíťazil v rámci okresu i obvodu a zabezpečil si tak postup do krajského kola. V kategórii 2B obsadila Monika Sýkorová (3. A) 2. miesto v okresnom meradle. Na kraji nás bude reprezentovať aj Gerard Strič, ktorý zvíťazil v školskom kole medzi bilingvalistami (kategória 2C1).

              18. januára sa konala aj Olympiáda v nemeckom jazyku. Kristína Matfiaková obsadila v kategórii 2A 3. miesto v rámci okresu Stará Ľubovňa.

              Úlohy v obvodných kolách jazykových olympiád pre študentov z obvodov Stará Ľubovňa a Bardejov pozostávali z gramatického testu, počúvania s porozumením, čítania textu a konverzácie na zadanú tému.

              📸 Gymnázium Leonarda Stöckela

              Ďakujeme za úspešnú reprezentáciu školy a blahoželáme k úspechu!

        • 12jan
          • Triedna púť k sv. Filoméne
            • Triedna púť k sv. Filoméne

              V deň narodenín sv. Filomény (10. januára) si jej pamiatku uctili študenti II. BA a I. A triedy a navštívili Kostol Nanebovzatia Panny Márie v Spišskom Podhradí, kde sú uložené relikvie prvej triedy tejto malej-veľkej svätice. V rámci bohatého duchovného programu v réžii o. Ľuboslava Hromjáka študenti navštívili aj unikátnu románsko-gotickú Katedrálu sv. Martina a kňazský seminár v Spišskej Kapitule, boli pomazaní olejom sv. Filomény a po sv. omši prezentovali pútnikom vo farskom kostole v Spišskom Podhradí svoju dramatizáciu zo života tejto patrónky mládeže a detí a pomocnice študentov, zvlášť pri skúškach.

              Možno sa po tejto púti nič zvláštne vo vašom živote nestane, ale buďte si istí, že vás sv. Filoména bude privádzať k väčšej láske ku Kristovi a jeho Matke, Panne Márii,“ zneli povzbudivé slová o. Hromjáka v závere našej púte.

        • 10jan
    • Prihlásenie

    • Kontakty

      • Cirkevné gymnázium sv. Mikuláša v Starej Ľubovni
      • Sekretariát: +421 522388411
      • Štúrova 3 064 01 Stará Ľubovňa Slovakia
      • 37945785
      • Mgr. Pavol Chmeliar
      • Riaditeľ: +421 522388412
      • Zástupkyňa: +421 522388406
      • Zborovňa: +421 522388413
      • Ekonomické: +421 522388400
      • Jedáleň: +421 522388402
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje
    • Zvonenie

          • Štvrtok 28. 3. 2024
    • Počet návštev: 821986