• 24nov
          • O ostrovoch slobody v totalitnom režime
            • O ostrovoch slobody v totalitnom režime

              Pri príležitosti 30. výročia Nežnej revolúcie sa 19. novembra v Starej Ľubovni konala Konferencia o ostrovoch slobody v totalitnom režime, ktorá vznikla z iniciatívy Žiackej školskej rady pri Cirkevnom gymnáziu sv. Mikuláša. V priestoroch Kina Tatra si študenti vypočuli sériu prednášok a následnú diskusiu venovanú odkazu Novembra ´89.

              „Každá generácia skladá skúšku zo slobody a demokracie. Na slobode je potrebné stále pracovať,“ zdôraznila vo svojej prednáške o koreňoch, z ktorých čerpal November 1989, profesorka Mária Bielová. Porovnala súčasnosť s obdobím totality a faktograficky priblížila údaje o obetiach komunizmu, ktoré doplnila aj osobným životným svedectvom. „Ocko predčasne zahynul zámernou vinou policajtov. Mojím ostrovom slobody bola vtedy mamička a piati súrodenci.“ Ako dodala, „ani súčasná doba nie je ideálna. Prežívame morálnu krízu, z ktorej nás môže zachrániť prirodzená rodina.“

              O úlohe tajných kresťanských spoločenstiev, podzemnej cirkvi, vydávaní a šírení samizdatov hovoril Pavol Hric. Študentom predstavil osobnosť rehoľného kňaza, otca Petra Murdzu, rodáka zo Starej Ľubovne, ktorý sa počas totality angažoval v publikovaní a šírení samizdatov i náboženskej literatúry. „Existoval zoznam s menami ľudí, ktorí boli prijatí na vysoké školy a ktorí chodili do kostola. Takto sme boli vyhľadávaní. Neskôr mal tento zoznam aj Peter Murdza. On menovaných ľudí oslovoval a ponúkal im možnosť vstúpiť do spoločenstva,“ opísal fungovanie tajných spoločenstiev Pavol Hric. „Tieto krúžky však potrebovali materiál na štúdium, tak sme sa dostali k samizdatom. Až po rokoch som zistil, že hlavný sklad náboženskej literatúry a tajná tlačiareň schovaná v pivnici boli v dome Petra Murdzu,“ dodal.

              Páter Michal Zamkovský zhrnul obdobie neslobody a udalosti Novembra 1989 v Starej Ľubovni. „Komunizmus bol obdobím strachu, korupcie a klamstva. Bol to systém, ktorý nikam neviedol. Keď ľudia hovoria, že bolo dobre, mýlia sa, pretože dobre nebolo.“ V emotívnom prejave podal svoje osobné svedectvo, svedectvo človeka, ktorý sa nebál hovoriť pravdu. „Starší vravievali, že to už nikdy nepominie, ale študenti mali odvahu. Oni naozaj vystúpili proti systému,“ povzbudil gymnazistov a prízvukoval im dôležitosť zachovania si viery a potrebu obhajoby pravdy, ktoré vytvárali ostrovy slobody v totalite.

              Súčasťou aktivít, ktoré v novembri prebiehali v Cirkevnom gymnáziu sv. Mikuláša, bola aj študentmi natočená videoanketa. Okrem žiakov a pedagógov sa do nej zapojili i dekan Staroľubovnianskej farnosti Pavol Lacko, správca gréckokatolíckej farnosti Ondrej Pacák, primátor mesta Ľuboš Tomko či predseda Prešovského samosprávneho kraja Milan Majerský. Podobne ako v diskusii, ktorá prebiehala počas konferencie, aj oni sa vyjadrili k otázke hodnoty slobody a k odkazu Novembra ´89. V rámci projektu boli na chodbách gymnázia vystavené dobové fotografie Michala Petriľáka približujúce atmosféru v meste spred tridsiatich rokov a gymnazisti sa na sociálnych sieťach študentskej rady mohli zapojiť do súťaže o knihu Nežná revolúcia – Cesta k slobode.

              „Nežná revolúcia zmenila chod dejín na Slovensku. Preto je dôležité, aby sme si takéto fakty pripomínali, aby sme už nedopustili odopieranie základných ľudských práv, keďže so slobodou prichádza zodpovednosť,“ zdôraznil prvotnú myšlienku zorganizovať konferenciu o páde totalitného režimu pre mladých ľudí predseda študentskej rady Branislav Balušinský, ktorý podujatie moderoval.Rozprávanie o tom, aký zvrátený bol komunistický režim, o mnohých zločinoch, o rodákovi zo Starej Ľubovne, ktorý zásoboval prakticky celé Slovensko zakázanou náboženskou literatúrou, určite zanechá stopy v myslení študentov,“ povedal na margo konferencie riaditeľ cirkevného gymnázia Pavol Chmeliar. „Je obdivuhodné a zároveň symbolické, že iniciatíva zorganizovať takéto podujatie prišla priamo od študentov,“ dodal.

              Gymnazisti si na záver uctili obete komunizmu položením venca a modlitbou pri pamätnej tabuli venovanej obetiam totalitných režimov v areáli Kostola sv. Mikuláša v Starej Ľubovni.

              Text: Barbora Langová
              Foto: Sára Barlíková, Simona Zálešová

        • 28nov
          • Zbierka trvanlivých potravín KILO 2019
            • Zbierka trvanlivých potravín KILO 2019

              Mládežnícky parlament v Starej Ľubovni organizuje už 11. ročník dobročinnej zbierky trvanlivých potravín s názvom KILO, ktorá prebieha od 28. 11. do 4. 12. Aj v tomto roku je jedno zo zberných miest vyhradené v našej škole. Urobme spolu dobrý skutok a spoločne pripravme mikulášsky darček pre tých, ktorí to naozaj potrebujú. Všetky vyzbierané potraviny budú prerozdelené medzi sociálne slabšie rodiny v meste Stará Ľubovňa. Neváhajte a prineste aj vy kilogram trvanlivej potraviny!

              Roland Urban
              člen Mládežníckeho parlamentu v Starej Ľubovni

        • 28nov
          • Expert geniality show
            • Expert geniality show

              Naši experti sa dnes zapojili do celoslovenskej vedomostnej súťaže Expert geniality show. V aktuálnom ročníku si vyberali dva z nasledovných tematických okruhov: Od Dunaja k Tatrám, Mozgolamy, Svetobežník, Tajomstvá prírody, Do you speak English, Góly, body, sekundy. Výsledky súťaže budú zverejnené v januári.

        • 26nov
        • 26nov
        • 24nov
          • Stredoškoláci raňajkovali s primátorom
            • Stredoškoláci raňajkovali s primátorom

              Pri príležitosti Medzinárodného dňa študentstva prijal stredoškolákov primátor mesta Stará Ľubovňa Ľuboš Tomko. Počas tradičného stretnutia s úspešnými študentmi pri raňajkách im odovzdal diplom s poďakovaním za reprezentáciu mesta a školy. Medzi ocenenými boli aj naši študenti Jakub Pluta (za reprezentáciu školy a mesta na krajských a celoslovenských recitačných a náukových súťažiach) a Miroslav Kafka (za reprezentáciu školy a mesta na celoslovenských tímových matematických súťažiach).

              Foto: staralubovna.sk

        • 24nov
          • Stolné tenistky v krajskom kole
            • Stolné tenistky v krajskom kole

              Dňa 20. novembra sa v Šarišských  Michaľanoch uskutočnilo krajské kolo v stolnom tenise žiačok stredných škôl. Postup na tento turnaj si víťazstvom v okresnom kole zabezpečili aj naše dievčatá. Miriam Kendrová, Laura Vyhnalová, Michaela Kuzmiaková a Elena Kuffová sa tu predviedli dobrými výkonmi. V skupine zdolali Kežmarok 4:1 a v zápase so Svidníkom prehrali tesne 3:4. O jediný bod im tak ušiel postup do semifinále.

        • 18nov
          • ZDRUFF – Hory a mesto
            • ZDRUFF – Hory a mesto

              Dobrodružstvo a nevšedné outdoorové výkony svetových i slovenských športovcov. To sú charakteristiky jednotlivých filmov, ktoré mohli zhliadnuť gymnazisti počas Festivalu horských a dobrodružných filmov – ZDRUFF. Program ponúkol dokumentárnu tvorbu i špičkové snímky o netradičných športoch, ktoré diváka previedli rôznymi kútmi sveta. Festival je prehliadkou toho najlepšieho z bratislavského festivalu Hory a mesto, ktorý je prepojený s medzinárodným festivalom VIMFF v kanadskom Vancouveri. Každoročne ho pripravuje organizačný tím z Horolezeckého klubu Vabec.

        • 18nov
          • Nežná 30
            • Nežná 30

              Program venovaný 30. výročiu Nežnej revolúcie. Oslava slobody, pravdy, demokracie a lásky v podaní talentovaných študentov, ich pedagógov a umelcov Prešovského kraja. Aj skupinka našich študentov si za svoju mimoškolskú činnosť vyslúžila účasť na podujatí, ktoré bolo poďakovaním a priestorom na sprostredkovanie spomienok odvážnych študentov a umelcov Československa po 30 rokoch v scénickom prevedení. Divadelné predstavenie Nežná 30 sa pozeralo na November ´89 z pohľadu rebelov. Poukazovalo na to, o čo prišli malé deti pre režim, na  polorozpadnuté vzťahy tínedžerov a vysvetľovalo, kto sú to vlastne rebeli. Vstupy hercov – študentov sa striedali s hudobnými a tanečnými pasážami. 

        • 17nov
        • 17nov
          • IT Čajovňa
            • IT Čajovňa

              V rámci projektu IT Akadémia – Vzdelávanie pre 21. storočie sa v priestoroch Historickej auly Univerzity Pavla Jozefa Šafárika uskutočnilo podujatie IT Čajovňa. Šestica našich študentov tu absolvovala seminár s tematikou dizajnu pri tvorbe mobilných aplikácii a webov, ktoré bolo pripravené v spolupráci s partnerskou firmou IT Akadémie Globallogic Slovakia.

        • 17nov
          • LEAF Day
            • LEAF Day

              V stredu 13. novembra sa skupina našich študentov zúčastnila na LEAF Day v Poprade, ktoré organizuje vzdelávacia inštitúcia LEAF. Mali tu možnosť vypočuť si niekoľko inšpiratívnych príbehov absolventov rôznych programov LEAF a stráviť predpoludnie v spoločnosti aktívnych mladých ľudí, ktorí pracujú na zaujímavých projektoch a pritom sa zaujímajú o svoj osobný rast. Pre študentov boli pripravené workshopy, počas ktorých si mohli uvedomiť svoje silné stránky a možnosti, ako na sebe pracovať.

        • 15nov
          • Ostrovy slobody v totalitnom režime
            • Ostrovy slobody v totalitnom režime

              Žiacka školská rada pri Cirkevnom gymnáziu sv. Mikuláša v Starej Ľubovni organizuje Konferenciu o ostrovoch slobody v totalitnom režime pri príležitosti 30. výročia Nežnej revolúcie. Podujatie sa uskutoční 19. novembra 2019 v Kine Tatra v Starej Ľubovni s nasledujúcim programom:

              11:00 – 12:30 – Séria prednášok:
              Korene, z ktorých čerpal November 1989 – prof. Phdr. Mária Bielová, PhD.
              Samizdat v zápase za slobodu a odvaha Petra Murdzu – Ing. Pavol Hric
              Obdobie neslobody a udalosti Novembra ´89 v Starej Ľubovni – P. Michal Zamkovský, CSsR

              12:30 – 13:30 – Diskusia o odkaze Novembra ´89 uvedená študentskou videoanketou o hodnote slobody

              13:30 – Uctenie si obetí totalitných režimov pri pamätnej tabuli v areáli Kostola sv. Mikuláša v Starej Ľubovni

        • 14nov
          • Barbora Langová na celoslovenskom FVAT
            • Barbora Langová na celoslovenskom FVAT

              Celoštátne kolo Festivalu vedy a techniky AMAVET bolo aj v tomto roku jedným z hlavných podujatí v rámci Týždňa vedy a techniky na Slovensku. 22. ročník bol opäť prezentáciou najlepších vedátorských projektov, ktoré postúpili z krajských kôl do celoslovenského finále. Vďaka Barbore Langovej tu malo zastúpenie aj naše gymnázium. Štvrtáčka z bilingválnej triedy sa zaradila medzi 80 najlepších projektov zo Slovenska i zahraničia, ktoré 7. – 8. novembra v Incheba Expo Aréne v Bratislave posudzovala odborná hodnotiaca komisia zložená z vedcov, vysokoškolských pedagógov a ďalších odborníkov. Barbora so svojou prácou, v ktorej sa venovala biofyzike mozgu, síce postup na prestížne medzinárodné vedeckovýskumné prehliadky nezískala, no nadobudla tu množstvo skúseností a prezentačných zručností. Festival organizuje Asociácia pre mládež, vedu a techniku v spolupráci s Centrom vedecko-technických informácií SR. Záštitu nad podujatím prevzalo Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR a odbornú garanciu súťažnej prehliadky má aj Slovenská akadémia vied.

        • 14nov
          • Stolné tenistky prvé
            • Stolné tenistky prvé

              Na začiatku novembra sa odohralo viacero okresných kôl športových súťaží. Najúspešnejšie boli naše stolné tenistky, ktoré si po troch víťazných zápasoch vybojovali prvé miesto a postup na kraj. Chlapci po súbojoch za zelenými stolmi obsadili piate miesto. Naše gymnázium 5. novembra organizovalo obvodné kolo vo futsale žiakov stredných škôl. Chlapci síce neuspeli, no zaslúžia si pochvalu za bojovnosť.

              CGSM reprezentovali:

              Stolný tenis dievčatá: Miriam Kendrová, Michaela Kuzmiaková, Laura Vyhnalová, Elena Kuffová

              Stolný tenis chlapci: Kamil Hanišák, Michal Jankura, Dominik Fidermák, Daniel Kormanik

              Futsal chlapci: Matúš Kyšeľa, René Grich, Denis Stanek, Michal Barnovský, Matej Hudák, Tomáš Solotruk, Miroslav Kafka, Marian Faber, Michal Jankura, Samuel Hrobák, Hugo Matfiak, Marcus Monsberger.

        • 14nov
        • 10nov
          • Don Jozef Luscoň o boji človeka so zlom
            • Don Jozef Luscoň o boji človeka so zlom

              7. novembra si gymnazisti vypočuli prednášku známeho saleziána Jozefa Luscoňa, ktorý je autorom viacerých knižných publikácií. Štu7. novembra si gymnazisti vypočuli prednášku známeho saleziána Jozefa Luscoňa, ktorý je autorom viacerých knižných publikácií. Študentom priblížil boj človeka so zlom počas jeho celoživotnej púte, pričom ich zaujal pútavým výkladom, ukážkami i osobnou charizmou. V Starej Ľubovni v rámci nabitého programu lektoroval aj Katechetické dielne pre katechétov a učiteľov náboženstva s témou Žijem a čo s tým?dentom priblížil boj človeka so zlom počas jeho celoživotnej púte.

        • 05nov
          • Imatrikulačný večierok
            • Imatrikulačný večierok

              Prváci boli na konci októbra slávnostne prijatí do študentského cechu. Po zvládnutí zábavných úloh, ktoré pre nich tretiaci pripravili, boli nováčikovia pánom profesorom Gnebusom uvedení do spoločenstva CGSM. Ďakujeme tretiakom za výborný program a všetkým za skvelú zábavu. Vitajte, prváci!

              Videoreportáž

              Súčasťou imatrikulačného večierka býva aj predstavovanie prvákov. Takto sa uviedli prváci z bilingválnej triedy.

        • 03nov
          • Matboj s pekným umiestnením
            • Matboj s pekným umiestnením

              Na konci októbra sa v Košiciach uskutočnil 19. ročník tímovej matematickej súťaže Matboj. Súťaž prebieha v troch 30-minútových kolách, v každom súťažiaci riešia 12 úloh. V silnej konkurencii 51 štvorčlenných družstiev zo Slovenska a jedného z Brna obsadil tím nášho gymnázia v zložení: Michal Vančo, Miroslav Kafka, Jakub Šľachtovský a Adam Sikorják výborné 15. miesto.

        • 03nov
          • Dni kresťanskej kultúry
            • Dni kresťanskej kultúry

              Diecézny katechetický úrad Spišskej diecézy v Spišskej Kapitule aj tento rok usporiadal pod vedením HEDr. Ľuboslava Hromjáka už VI. ročník Dní kresťanskej kultúry. Erudované prednášky o význame sv. Cyrila a Metoda v kresťanskom umení a v živote cirkvi si v piatok 25.októbra vypočula aj skupina našich študentov. Po prednáškach nasledovala sv. omša, ktorej súčasťou bolo aj uctenie si ostatkov sv. Cyrila. Unikátna relikvia, jediná tohto druhu v strednej Európe, bola do Spišskej Kapituly privezená v roku 1863, pričom ani dnes nie je prístupná bežným návštevníkom. V programe Dní kresťanskej kultúry nechýbala ani prehliadka veľkolepej Katedrály sv. Martina, ktorá je nielen výbornou "učebnicou" architektúry, ale aj kronikou politických, kultúrnych a religióznych vzťahov v strednej Európe. 

    • Prihlásenie

    • Kontakty

      • Cirkevné gymnázium sv. Mikuláša v Starej Ľubovni
      • Sekretariát: +421 522388411
      • Štúrova 3 064 01 Stará Ľubovňa Slovakia
      • 37945785
      • Mgr. Pavol Chmeliar
      • Riaditeľ: +421 522388412
      • Zástupkyňa: +421 522388406
      • Zborovňa: +421 522388413
      • Ekonomické: +421 522388400
      • Jedáleň: +421 522388402
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje
    • Zvonenie

          • Štvrtok 28. 3. 2024
    • Počet návštev: 822004